مقالات

استاندارد

استاندارد

استاندارد در لغت به معنی قانون، نظم و قاعده است و از نظر کاربردی به معنی زبان مشترک می باشد. استاندارد و استاندارد کردن به معنی ارتقا در صنعت و تولیدات است این به این معنی نیست که کالای مشابه از نظر تولید و رعایت حقوق مصرف کننده در یک کیفیت و طول عمر یکسان است و حداقل های مورد نیاز برای تولید یا خدمات می باشد و شرکت ها و تولید کنندگان برای برند سازی و در جهت رفاه مصرف کننده اغلب فراتر از استاندارد حداقل حرکت می کنند و یکی از دلایل تفاوت قیمت در محصولات موجود در بازار این مورد است

همانطور که میدانید استاندارد های موجود در مرور زمان با توجه به متریال یا تکنولوژی هایی که به صورت بسیار سریع در حال رشد است بو با توجه به نیاز بشر امروزی در حال تغییر هستند از این رو در صورت لزوم به استفاده از یک استاندارد لازم است به اخرین ویرایش آن مراجعه شود.

این قوانین همانگونه که انتخاب را برای مصرف کننده آسان می سازد فوایدی هم برای تولید کننده یا ارایه دهنده خدمات به وجود می آورد.

فوایدی که برای  تولید کننده دارد

افزایش سطح تولید
تقلیل ضایعات
بهبود کیفیت و فرایند

فوایدی که برای مصرف کننده دارد

مرغوبیت فرایند
اطمینان از کارایی و طول عمر محصول
ایمنی
دسترسی به لوازم یدکی قابل تعویض در صورت نیاز

موارد ذکر شده گوشه ای از فواید برای مصرف کننده و تولید کننده می باشد

طبقه بندی استاندارد

1- کارخانه ای یا شرکتی

اعتبار این مورد در حوضه فعالیت کارخانه یا شرکت است در این استانداردها فعالیت هایی در خصوص تولید، خط مشی، پرسنل، خدمات پس از فروش و …. به طور کلی شکل و سیستم داخلی شرکت یا کارخانه را به طور اصولی سازمان دهی می کند

2- انجمنی یا صنفی

این نوع استاندارد مدارک و قراردادهایی حول یک محور فنی و صنعتی در جهت یک زبان مشرک تدوین می شود.

3- ملی

این مورد در خصوص فرایند تولید در یک کشور خاص مورد استفاده قرار می گیرد که شرایط خدمات و فروش در آن کشور را فراهم می سازد. این استانداردها با توجه به شرایط اقلیمی، اقتصادی، متریالهای، فنی، مهندسی و تکنولوژی موجود در آن کشور تهیه و تدوین می گردد.

استاندارد های ملی به دو دسته اجباری و تشویقی تقسیم می شود

 اجباری در خصوص ایمنی، بهداشت، محیط زیست و تجارت بوده و به طور جدی از نظر قانونی مورد بررسی قرار می گیرد

تشویقی از دسته استانداردهایی هستند که تولید کننده با توجه به توان و تکنولوژی دستگاه های خود تمایل به اجرا و رعایت آن ها را دارد، همانطور که در توضیحات قبلی یه آن اشاره شد این استاندارد باعث اختلاف قیمت در محصولات است که با توجه به کیفیت و طول عمر بیشتر کاملا مقرون به صرفه می باشد

4- منطقه ای

عواملی همچون واردات و صادرات کشورهای همسایه یا دارای موقیت جغرافیایی تقریبا یکسان را بر آن میدارد که به طور مشترک اقدام به تدوین استاندارد منطقه ای کنند

5- بین المللی

این نوع در جهت ایجاد هماهنگی و کسترش تبادلات جهانی در خصوص مسایل فنی، اقتصادی، علمی و تحقیقاتی تهیه و تدوین میگردد.

تاریخچه استاندارد

اگرچه فعالیت در این خصوص در اعصار و قرون مختلف بخشی از زندگی انسان بوده است ولی فعالیت مدرن در قرن هجدهم در مورد اندازه گیری آغاز شده است این بدان معنا است که واحدهای اندازه گیری از اولین استانداردهای مورد استفاده بود؛ و در قرن بیستم با شکل گیری نهادهای استاندارد سازی ملی و بین المللی این فرایند به اوج خود رسید.

یکی از واحدهای مورد نیاز در اندازه گیری در سال  1793 توسط دانشمندان فرانسوی تعیین شد که به مقیاس متر با تعریف فاصله یک میلیونیم فاصله قطب شمال تا استوا بوده است.

تاریخچه استاندارد
استاندارد 3
تاریخچه استاندارد در ایران

در سال 1304 شمشی اولین قدم در خصوص اوزان و اندازه در ایران آغاز گردید و در سال 1332 در قالب یک سازمان آزمایشگاهی زیر نظر اداره بازرگانی تاسیس گردید تا در خصوص کالا های وارداتی، صادراتی و تولیدی داخلی به فعالیت خود ادامه دهد.

در سال 1339 طی شش ماده اجازه تاسیس استاندارد ایران به تصویب مجلس وقت رسید و در این سال ایران به طور رسمی به عضویت سازمان استاندارد ایران پذیرفته شد و در سال 1396 طرح ارتقای سازمان ملی استادارد پس از شش سال بررسی در مجلس و تصویب آن توسط ریس جمهور ابلاغ گردید. این سازمان ملی تدوین کننده قوانین و قواعد مرتبط با استاندارد و اجرا کننده و نظارت کننده بر آن است این سازمان ساختار دولتی و زیر نظر نهاد ریاست جمهوری می باشد.

مرحوم مرتضی ممیز طراح علامت استاندارد ایران است این آرم در سال 1364 توسط ایشان طراحی شده است.

مرحوم مرتضی ممیز

امیدوارم این مطلب برای شما مفید واقع شده باشد از وقتی که گذاشتید کمال تشکر را دارا می باشیم در صورت امکان با نظرات خود  ما را در جهت بهبود و کیفیت سایت یاری کنید. در صورت تمایل به مطالعه بیشتر شما عزیزان می توانید از لینک های زیر استفاده کنید

سازمان ملی استاندارد ایران
استاندارد شیر آلات ساختمانی
استاندارد سینک آشپزخانه
استاندارد هود آشپزخانه
استاندارد گاز آشپزخانه

استاندارد شیرآلات

این موضوع بهترین راه برای شناخت شیرآلات با کیفیت و اصل محسوب می شود؛ در واقع شیرآلات با کیفیت از یک طرف باعث صرفه جویی در مصرف آب می شوند و از طرف دیگر موجب کاهش هزینه تا حد قابل توجهی خواهند شد.

استاندارد شیر آلات
استاندارد سینک

استاندارد سینک

شاید شما هم تصمیم گرفته اید یک سینک جدید برای آشپزخانه منزلتان تهیه کنید، اما می خواهید پیش از خرید ابتدا از کیفیت مربوط به سینک اطلاع کسب کنید. در این مقاله ما شما را با مهمترین نکات آشنا خواهیم کرد.

استاندارد هود آشپزخانه

کیفیت هود آشپزخانه به چند موضوع اصلی باز می گردد: نصب، اندازه و ارتفاع هود. در این بخش شما را با این استانداردها آشنا خواهیم کرد. اما پیش از هر چیز یک نکته را فراموش نکنید، هود را از فروشگاه معتبر تهیه کنید تا خیال شما از اصالت محصول و ایمنی آن راحت شود.

استاندارد هود آشپزخانه
استاندارد گاز آشپزخانه

استاندارد گاز آشپزخانه

کیفیت گاز آشپزخانه را باید جدی گرفت. آشپزخانه را نمی توان بدون یک گاز تصور کرد. اما یک گاز آشپزخانه باید دارای چه استانداردهایی باشد؟ در این بخش قصد داریم شما را با بخشی از این استانداردها آشنا کنیم.

دیدگاهتان را بنویسید